DRAMA TEKNİKLERİ

Düşünme Takibi Tekniği

DÜŞÜNME TAKİBİ TEKNİĞİ

Drama da çok fazla kullanılmayan tekniklerden biri olan düşünme takibi tekniği fakat faydalı bir teknik türüdür. Bireyin düşüncelerini dışa vurmasını sağlayan bir tekniktir. Genel olarak fotoğraf karesinde veya donuk imge de tercih edilmektedir. Drama nedir?, Dramanın yararları nelerdir?, Yaratıcı dramanın özellikleri nelerdir?, Drama etkinlikleri nelerdir?, Drama teknikleri nelerdir?,  Yetişkinler için drama etkinlikleri nelerdir?, Okul öncesi drama etkinlikleri nelerdir?, Dramanın çeşitleri nelerdir?…

Düşünme Takibi Tekniği Nedir?

Bireyin, karakterinin düşüncelerinin dışavurumunu sağlayan bir drama tekniğidir. Söz hareket ve yazıyla da bu teknik yapıla bilir. Düşünce baloncuğu olarak da bilinmektedir.

Özellikle doğaçlama yapılırken kişinin girdiği roldeki karakterin neler düşündüğünü diğer rol arkadaşlarının iyi anlamasını sağlamaktadır. Bu teknik uygulanırken duruma göre hareket ile de anlatıla bilir.

  • Donuk imge veya fotoğraf karesinde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle bu tekniği uygulayan kişilerin ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini katılımcıların kolay anlaması için uygulanmaktadır.
  • Bu teknikte önemli olan dışavurumdur.
  • Örnek lider katılımcının sırtına dokunduğu zaman anne ve babasının sevgisi hakkında düşüncelerini söylemesini ister. Ya da canlandırma geçen her olay ve konu hakkındaki düşüncelerini de sora bilir.

 Fotoğraf karesinde yer alırken, üzerine spot ışık verildiğinde kraliçenin emri ile ilgili ne düşündüğünüzü birer birer söyleyeceksiniz.(Somers, 1994) Kempe ve Holyord(1994) bu tekniği karikatürlerin kafasından geçenin, üzerlerinde bulunan baloncukların içine yazılmasına benzetilir. “Belli bir anda dramanın içindeki karakterlerin aklından geçeni söylemesi” olarak tanımlarlar. Örneğin, annenin istemediği biriyle, kızı evlenmiştir. Öğrencilerin beşerli gruplara ayrılarak bu düğünde çekilen ve annenin de olduğu bir fotoğraf oluşturmaları istenebilir. Bu fotoğraftaki her karakterin, fotoğrafı bozmadan, ne hissettiğini birer cümle ile söylemesi istenebilir” (Akar – Vural & Somers, 2012, s. 32).

DRAMANIN DİĞER TEKNİKLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

Düşünme Takibi Tekniğinin Kazanımları

  1. Hayal gücünü geliştirmektedir.
  2. Özgüveni artırmaktadır.
  3. Kişi düşüncelerini serbestçe ifade edilmeyi öğrenmektedir.
  4. İletişimi ve etkileşimi artırmaktadır.
  5. Kendini kolayca ifade edebilmeyi öğretmektedir.
  6. Ayrıca farkındalığı artırmaktadır.
  7. Özellikle yaratıcılığı geliştirmektedir.
  8. Kişinin kendini tanımasını sağlamaktadır.
  9. Kişinin kendini özgür hissetmesini de sağlamaktadır.

SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir