Ritim Çalışması
RİTİM ÇALIŞMASI
Özellikle bilişsel ve duyusal becerileri geliştirmek için yapılan ritim çalışması 2 yaştan itibaren uygulan bilir. Katılımcıların topluluk ve kalabalık karşısında kendine güvenerek kendini en iyi şekilde ifade etmesini sağlamaktadır. Drama nedir?, Dramanın yararları nelerdir?, Ritim oyunları nelerdir?, Drama teknikleri nelerdir?, Drama etkinlikleri nelerdir?, Okul öncesi drama etkinlikleri nelerdir?, Drama oyunları nelerdir?, Yetişkinler için drama etkinlikleri nelerdir?…
Ritim Çalışmasının Kazanımları
- İletişimi ve etkileşimi kuvvetlendirmektedir.
- Dikkati artırmaktadır.
- Koordinasyonu artırmaktadır.
- Sosyalleşmeyi sağlamaktadır.
- Konsantrasyonu artırmaktadır.
- Stresi azaltmaktadır.
- Zihinsel olarak rahatlatmaktadır.
- Kişinin kendini keşfetmesini sağlamaktadır.
- Ritim duygusuna katkı sağlamaktadır.
- Bilişsel ve duyusal becerilerini geliştirmektedir.
- Özgüveni artırmaktadır.
- Odaklanmayı sağlamaktadır.
- Kişinin kendini iyi ifade etmesini öğretmektedir.
Ritim Çalışması Oyunları
1. Oyun
- Lider katılımcıları sandalye ile çember oluşturması ister. Katılımcılar oluşturdukları çemberdeki sandalyelere otururlar. Lider katılımcılara ilk önce oyundan ve kurallarından bahsetmektedir. İlk önce lider oyunu örnek olarak göstermek için kendini yapar. Lider kendi ismiyle ilk önce ritim tutarak yapar. Daha katılımcılardan bir kaçına da yaptırır ismiyle ritim tutmayı. Sonrasında lider kendisinden başlayarak bütün katılımcıları da dahil ederek sırayla isimleriyle ritim tutarlar. Burada önemli olan şey ritmin bozulmadan en son kişiye kadar devam etmesidir.
- Bu etkinlik müzik dersinde notaların öğretilmesi için de yapılmaktadır. Lider etkinliğin sonunda katılımcılara bazı sorular sorar. İsimleriniz eğer olmasaydı ne olurdu?, İsminiz sizin söylediğiniz gibi olsaydı nasıl hissederdiniz?
2. Oyun
- Lider hayvanlar belirler. Örnek olarak fil, deve kuşu ve maymun tercih edilmiştir. Lider bu hayvanları ritimle nasıl söyleneceğini katılımcılara öğretmektedir. Fil resmi görüldüğü zaman veya ismi görüldüğü zaman fiiiiil denilip iki el vurulmalıdır. Maymun da ise eller may-mun denilerek ilk önce bir bacağa sonra diğer bacağa vurulmalıdır. Deve kuşunda ise eller göbeğe getirilerek devve kuşu denilerek birer birer vurulmalıdır. Hayvanların ritmi öğrendikten sonra lider karışık olarak hayvanların ismini yazar ya da hayvanların resmini göstererek bütün katılımcılarla beraber ritim çalışması yapılır.
- Fiil, fiil, deve kuşu, maymun, maymun, maymun, deve kuşu, deve kuşu, fil…
SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!