DRAMA TEKNİKLERİ

Dil Becerisine Yönelik Çalışmalar

DİL BECERİSİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Küçük yaştaki çocuklardan başlayan ve yetişkinlere dahi yapılan dil becerisine yönelik çalışmalar bireylere birçok katkısı bulunmaktadır. Drama dil becerisine yönelik birçok etkinliği bulunmaktadır. Drama nedir?, Yararları nelerdir?, Drama etkinlikleri nelerdir?, Drama teknikleri nelerdir?, Eğitici oyunlar nelerdir?…

2 yaş ve yaşa yakın çocuklar konuşmaya başladıkları için çalışmalar bu yaştan itibaren başlamaktadır. 2 yaştan itibaren çalışmalar yapıldığı zaman çocukların dil becerisinin daha iyi olduğu görülmektedir. Hatta çocuğun zekasına bu çalışmalar 1 yaşından sonra da başlaya bilir.

Dil Becerisi Çalışmalarının Kazanımları

  1. Zihinsel beceriyi güçlendirmektedir.
  2. Daha düzgün ve akıcı konuşmayı sağlamaktadır.
  3. Cümle kurmayı öğretmektedir.
  4. Yeni kelimelerin öğrenimi sağlanmaktadır .
  5. Hayal gücünü geliştirmektedir.
  6. Problem çözmeyi ve bilişsel becerileri geliştirmektedir.
  7. Hafızayı güçlendirmektedir.
  8. Kendini rahatça ifade edebilmektedir.
  9. İletişimi de güçlendirmektedir.
  10. Dil oluşan sorunların düzelmesini de sağlamaktadır.
  11. Çocuklarda erken konuşmaya da katkı sağlamaktadır.
  12. Bağları da kuvvetlendirmektedir.
  13. Diksiyonun daha düzgün olmasını sağlamaktadır.

Dil Becerisine Yönelik Oyunlar

1. OYUN

  • Özellikle çocuklar için  çok faydalı bir oyundur. Oyun için ya oyuncak telefon veya oyuncak telefon yok ise elde kullanılabilir. Ya da telefon olarak kullanılacak her türlü materyal ola bilir. Lider çocuklara telefon ile konuşmasını söyler. Bu sayede çocuklar hem yeni kelime öğrenmiş olur hem de cümle kurmayı öğrenir ve hayal gücünün gelişmesi sağlar.

2. OYUN

  • Lider katılımcılara birer ayna verir ve ayna karşısında konuşmalarını ister. Katılımcılar konuşurken ağızlarının alacağı şekilleri bakmalıdır. Çocuklarda özellikle taklit yapılarak da kullanıla bilir.

3. OYUN

  • Lider hikaye seçer ve bu hikaye okunur. Okunduktan sonra hikayenin üzerine konuşmaya başlanır. Lider resim veya resimler gösterir bu resimlere bakılarak hikaye oluşturulur. 2 yaşındaki çocuklarda mutlaka bu oyunun oynanması gerekir. Ayrıca resimlere bakarak hikaye oluşturulmalıdır.

4. OYUN

  • Yaş grubuna göre tek kelimelerden oluşan kartlar oluşturulur. Kartlardan sonra o kelimeleri anlatan resimler ayarlanmalıdır. Sonrasında alfabede bulunan harflerden en az 3 tane olacak şekilde yapılmalıdır. sonrasında lider oyuncuya bir seçtirir ve  ilk önce onun resmini bulması ister. Daha sonra yazan kelimeyi doğru şekilde harfleri birleştirerek tamamlanmasını ister.

5. OYUN

  • Katılımcılar ayakta daire şeklinde dururlar. Katılımcıların birinci kişisi bir kelime söyler. Ayrıca yanındaki katılımcı ise ilk kişinin söylediği kelimeye yanına uygun olacak şekilde bir kelime daha söyler. Oyun bu şekilde devam eder. Örnek; elma, benim, en , çok , sevdiğim…
  1. ALFABE OYUNU
  2. PADİŞAHIN ŞAPKASINI KİM ÇALDI
  3. KELİME OYUNU
  4. KELİME AVI
  5. KABAK OYUNU

SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir