Duyu Çalışması
DUYU ÇALIŞMASI
Bebeklerden başlanılarak yetişkinlere kadar her yaş grubunun ihtiyacı olan duyu çalışması birçok faydası bulunmaktadır. Bu çalışmalara uygun birçok etkinlik ve oyunda bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda mutlaka bu çalışmanın yapılması gerekir. Drama nedir?, Dramanın yararları nelerdir?, Eğitici oyunlar nelerdir?, Drama etkinlikleri nelerdir?, Drama teknikleri nelerdir?, Okul öncesi drama etkinlikleri nelerdir?, Duyu organlar ilgili oyunlar?…
Bu çalışmalar 5 duyu organın da aktif olarak çalışmasını sağlamaktadır. Görme, tatma, dokunma, işitme, koklama olmak üzere 5 duyu organımız bulunmaktadır. Duyu çalışmaları 2 yaşından itibaren başlamaktadır. Önemli olan bu çalışmada duyulan gelişmesinin sağlanmasıdır.
Duyu Çalışmasını Yararları
- Özellikle kaba ve ince motor gelişimine katkı sağlamaktadır.
- Sosyal becerilerini kazandırmaktadır.
- Dil gelişimine de katkı sağlamaktadır.
- Hafızayı güçlendirmektedir.
- Ayrıca problem çözme yeteneğine olumlu yönde katkıları bulunmaktadır.
- Bilişsel gelişime de büyük katkısı bulunmaktadır.
- Kişinin stresten kurtulup daha sakin olmasını da sağlamaktadır.
- Dikkati artırmaktadır.
- Konsantrasyonu artmasını sağlamaktadır.
- 5 duyu organının güçlenmesini sağlamaktadır.
- Bebeklerin ve çocukların 5 duyuyu öğrenmesini sağlamaktadır.
DRAMANIN DİĞER ÇALIŞMALARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
Duyu Çalışmasıyla İlgili Örnekler
1-Oyun
Lider katılımcıların birinin gözlerini kapatır. Katılıcılardan da birini seçer, gözü kapalı olan kişi diğer kişiye dokunarak tanımaya çalışır. Biraz dokunduktan sonra bilemez ise lider gözü açık olan katılımcının bir kuş gibi ötmesini ister. Bu sefer sesinden kim olduğu bilmeye çalışır. Hem işitme hem de dokunma duyusu kullanılmıştır.
2-Oyun
Lider katılımcılar arasından bir ebe seçer ve ebenin gözlerini kapatır. Lider ebenin önüne bazı cisimler koyar. Katılımcı gözü kapalı şekilde bu cisimlere dokunarak, koklayarak ve tadarak cismin ne olduğunu bilmeye çalışır.
3- Oyun
Lider katılımcılara belirlemiş olduğu cisimlerin ve hayvanların seslerini birer birer açar. Katılımcılar işittikleri seslerin neye ve kime ait olduğunu bilmesi gerekir.
4- Oyun
İlk başta 5 tane küçük 10 cm büyüklüğüne kartonlar kesilmelidir. Kesilen 20 kartona 5 duyu organların resmi yapıştırılmalıdır. yine aynı büyüklükteki kağıtlara ise 5 duyu organa cisimlerin resmi yapıştırılmalıdır. Örnek, meyve tatma, çiçek koklama, müzik işitme, el dokunma. Daha sonra karton karıştırılır ve kartlar hangi duyuya ait ise onunla eşleştirilmelidir.
SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!