Fiil, nesne, yer oyunu
FİİL, NESNE, YER
Eğitici ve doğaçlamaya yönelik olan fiil, nesne, yer oyunu yaratıcı ve hızlı düşünerek kelimelerin doğaçlaması sağlanmaktadır. Bu isteğe göre değiştirile bilir. Önemli olan şey bu oyunda hem eğitmek hem de doğaçlamanın öğretilmesidir. Doğaçlama nedir?, Drama nedir?, Dramanın yararları nelerdir?, Okul öncesi drama etkinlikleri nelerdir?, işte bu soruların yanıtı…
Fiil, Nesne, Yer Oyunu Nasıl Oynanır?
- Kullanılacak malzemeler kağıt ve kalemdir.
- Oynayacak olan kişiler kağıt ve kalem alarak hazır şekilde beklemelidir.
- Daha sonra lider komut verir. Herkesin kağıda 1 tane fiil yazmasını ister. Oynayan kişiler ise bir kağıda bir fiil yazar. (örnek: içmek, yazmak, konuşmak gibi) Lider kişilere bu kağıtları katlayıp kendisine getirmelerini söyler. Bu kağıtları bir kişide toplayıp getire bilir.
- Lider gelen kağıtları lider uygun bir köşeye hepsinin toplu olduğu bir şekilde koyar.
- Fiil yazma işlemi tamamlandıktan sonra nesne yazma işlemine sıra gelmektedir. Lider yine aynı kişilere bu sefer bir nesne yazmalarını ister. ( elma, kitap, kalem, tablet gibi). Lider kişilere bu kağıtları katlayıp kendisine getirmelerini söyler. Bu kağıtları bir kişide toplayıp lidere götüre bilir.
- Lider gelen kağıtları diğer kağıtların uzağına toplu şekilde koyar. Çünkü kağıtların bir birine karışmaması gerekir.
- Nesne yazma işlemi de tamamlandıktan sonra sıra yer yazma işlemine sıra gelmektedir. Lider yine aynı şekilde bu sefer yer ismi yazmalarını ister. (balkon, bahçe, okul, düğün salonu) Lider yine kağıtları katlayıp kendisine getirmelerini söyler. Bu kağıtları bir kişide toplayıp getire bilir.
- Lider gelen son kağıtları da diğer kağıtlarla karışmayacak şekilde farklı bir yere koyar. Hepsi 3 farklı yerde toplanmış olur. Bir grup kağıtta yer isimleri yazıyor, ikinci grup kağıtta da nesne ismi yazıyor, üçüncü grup kağıtta ise fiil ismi yazmaktadır.
- Lider 1 kişi seçer ve yanına gelmesini söyler. Üç gruptan da bir kağıt seçmesini ister. Kişi üç kağıdı da açar ve yüksek sesle herkesin duyabileceği şekilde okur.
- Örnek: balkon-tablet -yakmak kelimelerinin okunduğunu düşünelim. Bu kelimelerle kişinin doğaçlama yapmasını isteyelim.
- Örnek: Balkona çıkmıştım biraz hava alabilmek için bir de karşı balkonda duran bir şeyin yandığını gördüm. Oradan bir ses geldi, çocuğun biri tabletim yanıyor lütfen kurtarın dedi. Annesi balkona çıkarak merak etme oğlum o senin tabletin değil dedi ve söndürdüler. Bana da bir rahatlık geldi. Tablet yanar mı?
- Bu şekilde bütün herkes kağıtları seçer ve doğaçlama yapar. İsteğe göre başka şeylerde eklenebilir. Özne veya yüklem de eklene bilir.
- Okul öncesinde uygulanamaz!
DRAMANIN DİĞER ETKİNLİKLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
Fiil, Nesne, Yer oyununun Yararları
- Doğaçlamayı öğretmektedir.
- Fiil, nesne ve yer öğrenimi sağlanmaktadır.
- İletişimi kuvvetlendirmektedir.
- Özgüven kazandırmaktadır.
- Problem çözme yeteneği kazandırmaktadır.
- Bilgi vermektedir.
- Empati yeteneğini geliştirmektedir.
- Akıcı ve anlamlı konuşmaya katkı sağlamaktadır.
- Jest ve mimiklerin kullanımı öğretilmektedir.
- Hızlı düşünmeyi sağlamaktadır.
- Yaratıcı düşünmeyi sağlamaktadır.
SİTEMİZİN DİĞER BLOK YAZILARINI OKUMAYI UNUTMAYIN!